Η Prometheus Eco Racing είναι η αγωνιστική ομάδα ενεργειακής απόδοσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τα μέλη της ομάδας, προπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα υψηλής απόδοσης και διαγωνίζονται στον ετήσιο διαγωνισμό απόδοσης και καινοτομίας, Shell Eco Marathon, απέναντι σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το όραμά τους είναι να ρίξουν φως σε βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και να βελτιώσουν την τεχνολογία που αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Με ένα πρωτότυπο, φιλικό προς το περιβάλλον και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα όχημα, ένα ταξίδι 1.000km θα κοστίζει τώρα λιγότερο από 30 λεπτά του ευρώ.
Από το 2007 η ομάδα TUCer (Technical University of Crete eco racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης σχεδιάζει, κατασκευάζει και αγωνίζεται με πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υδρογόνο. Αποτελείται από φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης που οραματίζονται μια φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση και παθιάζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία της ομάδας TUCer συνοδεύεται από κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις.
Το 2017 στην ομάδα προστέθηκαν δύο ακόμη ερευνητικές δραστηριότητες:
Η πανέμορφη Όρκα αποδεικνύει την αποδοτικότητα και αξιοπιστία του οχήματος στην e-formula!
Το καλοκαίρι του 2006 πρωτοσυστάθηκε, από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μία ομάδα, η οποία κατόρθωσε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει στην πίστα ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, συμβατό με τους κανονισμούς της FSAE. Αυτό ήταν το πρώτο όχημα κατασκευασμένο από φοιτητές στη βόρεια Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η Aristotle Racing Team – ART έχει κατασκευάσει 6 αγωνιστικά μονοθέσια, ενώ έχουν περάσει από την ομάδα περισσότεροι από 300 φοιτητές. Πέρα από τις υψηλές επιδόσεις στην πίστα, η ART επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης μέσω της χαρτογράφησης του κινητήρα ενώ παράλληλα σχεδιάζει το σύστημα εξαγωγής λαμβάνοντας υπόψιν την ελάττωση της ηχορύπανσης. Τέλος, η ομάδα μελετά την μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το Ε-85 (μείγμα βενζίνης-βιοαιθανόλης με 85% περιεκτικότητα σε βιοαιθανόλη), το οποίο αποτελεί μία πολύ πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον συγκριτικά με την βενζίνη, μειώνοντας σημαντικά τους ρύπους.